Jonas Nygren

Han är fagerstagrabben som flyttade till Sundbyberg, blev politiker och fixade en ohelig allians mellan sossar, miljöpartister, kristdemokrater och centerpartister.

Möt Sumpans s-märkta kommunalråd Jonas Nygren, 33.

– Min affärsidé är att ha makt, säger han.

 

Hoppsan. En sosse som använder orden ”affärsidé” och ”makt” i samma mening. Här är det till att svära i kyrkan.

Jonas Nygren ler när han tar emot på sitt kontor i ena hörnet av kommunhuset i Sundbyberg och säger, att han vill få saker gjorda och då måste man ju ha makt.

– Jag älskar Sumpan men Sumpan kan bli så mycket bättre och jag vet precis hur det ska gå till, säger han.

Rakt på sak. Pragmatiker med ett patos. Sådan är han, Jonas Nygren. En ung politiker modell 2011 som nästan rastlöst driver på och vill få saker ur händerna. Den nya generationens sossepolitiker som gärna går ner på Bishop´s Arms på Landsvägen och snackar praktiska politiska lösningar med gamla ”partifiender” över en pint bitter.

– Politiken är ett gift och jag är rastlös, säger Jonas och frågar om vi vill ha en dammsugare till kaffet.

Jonas Nygren, född och uppvuxen i en tjänstemannafamilj i Fagersta, är Sundbybergs nya kommunalråd sedan årsskiftet, och han blev det tack vare en ohelig allians som är unik i Sverige. Här i Sundbyberg har nämligen socialdemokraterna, miljöpartiet, kristdemokraterna och centerpartiet gått samman i ett minoritetsstyre. Av 250 kommuner i Sverige är det bara Sundbyberg som lyckats med ett sådant samarbete över partigränserna.

– Vi började förhandla på valnatten och var färdiga den 24 november. Till och med folkpartiet var med i förhandlingarna men hoppade av efter tio veckor, säger Jonas Nygren.

Varför denna oheliga allians?

– Vi ville undvika kaos och det var vi som var beredda att ta ansvar för Sundbyberg, säger Jonas Nygren.

När rösterna var räknade på valnatten visade det sig att Sverigedemokraterna skulle få en vågmästarroll med sina två mandat, förutsatt att de fyra borgerliga partierna bildade allians och de röd-gröna fortsatte sitt samarbete.

– Vi har 25 av 51 mandat och för att vi ska förlora en omröstning krävs av moderaterna, folkpartiet, vänsterpartiet och Sverigedemokraterna är överens, säger Jonas Nygren.

Han ler för han vet att det är lika sannolikt som att helvetet fryser till is.

– Vi fyra partier tog våra kärnfrågor, kokade ner dem och bildade en plattform. Vi har ett starkt samarbete och även om vi inte saknar ett mandat för absolut majoritet i kommunfullmäktige har vi tack vare vår allians fått majoritet i alla nämnder och styrelser.

Så, Jonas, makten är er. Du är kommunalråd. Vad kommer ni att göra de närmaste fyra åren?

– Oj, säger han. Mycket. Först och främst vill vi se att järnvägen som skär rakt genom Sundbyberg hamnar under jord. Vi vill satsa hårt på att förbättra äldreomsorgen och…

Vänta nu. Äldreomsorgen. Sundbyberg har fått mycket kritik för äldreomsorgen och hamnade i botten bland Sveriges kommuner när det gäller dess kvalitet. Eller hur?

– Jag vet, säger Jonas nästan skamset. Vi har haft stora problem. Nu satsar vi 100 miljoner på äldreomsorg, förskolor, skolan och kultur och fritid. När det gäller skolan satsar vi hårt på individuell undervisning där vi verkligen fokuserar på elever med speciella behov.

Så det blir inga skattesänkningar?

– Nja, tror inte det. Skattesatsen i Sundbyberg är 31 procent och kommunen tar ut drygt 19 kronor av det. Det gör att vi har landets 14:e lägsta kommunalskatt.

Men ni har Sveriges dyraste förskola…

– Det stämmer och det har snackats mycket om det. Men faktum är att vi kan erbjuda en plats direkt till nyinflyttade och vi har fler utbildade förskollärare och pedagoger än många andra.

Jonas Nygren säger att han vill att Sundbyberg ska bli den modernaste kommunen i Sverige när det gäller information och kommunikation.

– 12 000 personer varje dag har en slags relation med Sundbybergs kommun, om du förstår vad jag menar. Men samtidigt vet jag att folk tycker att det är svårt att komma i kontakt med oss politiker och tjänstemän i kommunhuset. Vi måste…nej, vi ska bli bättre på det.

Som att lägga upp Sundbyberg på Facebook till exempel?

– Usch, jag vet. Vi finns inte där. Det är slarvigt men jag lovar att fixa det, precis som jag måste fixa så vi får en turistpolicy för kommunen. Här finns ju massor att kolla in. Marabouparken till exempel.

Han säger att han vill göra det lättare för dem han kallar eldsjälar att dra igång musikklubbar eller ställen för stand up-komedi.

– Jag ser gärna en bättre musikscen i Sumpan och då måste kommunen fixa lokaler och underlätta för de som har idéerna.

Jonas Nygren är en lantis som så många andra i Stockholm, men precis som alla som flyttat till Sundbyberg har han blivit en riktig Sumpan-patriot.

– Jag bor i Lilla Alby, eller L.A. som vi säger. Sumpan är fantastiskt, en stad i staden med en unik anda. Sumpan har charm och folk är stolta över sin stad. Det finns en värme här som gör att folk bryr sig om varandra.

Fast en del invandrare känner att det blåser snålt av rasistiska vindar. Eller hur, Jonas?

– Jag är medveten om det. Nu fick Sverigedemokraterna två mandat och det skrämmer mig. Men Sundbyberg är en smältdegel med en spännande blandning av kulturer och ska fortsätta vara det. För oss politiker handlar det om att vara lyhörda och se till att folk har arbete. Det är där integrationen börjar.

Sundbyberg är Sveriges minsta kommun till ytan med sina nio kvadratkilometer men här bor 39 200 personer, vilket till Sveriges mest tätbefolkade kommun.

– Vi passerar 40 000 i år, säger Jonas Nygren och tillägger med ett stolt leende att Sundbyberg kallar sig stad efter ett beslut i fullmäktige.

Han tror att det bor 60 000, kanske 65 000, i Sundbyberg om 20 år, som då är Topp 30 bland Sveriges stora städer.

– Vi blir den moderna staden där vi bryr oss om varandra. Sumpan kommer alltid att vara Sumpan. Den där speciella känslan, charmen. Småstadsfeelingen. Stoltheten.

Jonas Nygren är som sagt den nya generationens sossepolitiker och han är förstås bekymrad över partiets valfiasko. Morgonen när vi träffas har socialdemokraterna bara 26, 6 procent i en väljarundersökning och Jonas suckar.

– Vi går igenom en identitetskris och vi behöver verkligen den här käftsmällen. Vi har inte klarat att vara det breda partiet för hela svenska folket och Mona Sahlin klarade inte att ta över efter Göran Persson som styrde med järnhand i tolv år.

Kommentarer inaktiverade.