Fotbollens historia

Publicerade i Allt Om Vetenskap Tema Historia.

När den legendariske fotbollstränaren Bill Shankly i Liverpool en gång blev intervjuad om sin totala hängivenhet sade han: ”En del människor tror att fotboll är en lek på liv och död. Jag kan försäkra dig att det är mycket allvarligare än så.”

Det var det sannerligen i Qin under Han-dynastin för 2 300 år sedan, då cuju, som i allt påminner om modern fotboll, var mycket populärt. En man vid namn Xiangchu älskade att spelade cuju med sina vänner. När han blev sjuk fick han stränga order av sin läkare att vila och absolut inte spela cuju.

Men för Xiangchu var cuju det viktigaste som fanns och i nästa stenhårda match gav han som vanligt allt.

När matchen var över föll han ihop och dog.

Det är där, när Xiangchu kämpade om att sparka in en läderboll fylld med hår i nätet som spänts mellan två bambustänger, vi hittar ursprunget till världens största sport. Där, under perioden som kallas De Stridande Staterna, föddes fotbollen.

Det var primitivt, visst. Enkelt. Nästan simpelt. Så lätt att förstå. Människorna som stod runt planen och passionerat manade på sina hjältar. Engagemanget, hängivenheten och den totala utlevelsen i antingen sorg eller glädje.

Egentligen har väl inte så mycket hänt sedan Xiangchu nonchalerade läkaren för den älskade bollen. Principen är densamma även om reglerna förändrats, tempot höjts och taktik blivit en hel vetenskap.

Det handlar fortfarande om att få lädret i mål fler gånger än motståndarna.

Så tänk på Xiangchu som gick i döden för att få spela när du bänkar dig framför tv:n i sommar för att se Zlatan täcka av hela straffområdet och leda vårt landslag i EM mot…ja, vad kan det bli?

Fotbollsfansen drömmer om guld. Hoppas och fantiserar. Kanske, kanske, det går hela vägen, men det är just det där ”kanske” som är fotbollens magi för alla som älskar sporten.

Sekunderna innan domaren blåser till spel. En plötslig offensiv som lovar mer. Ett mål som inte bara förändrar matchen utan allt. Faktiskt hela livet för de sanna fansen.

Fotboll är elva mot elva i två gånger 45 minuter. Världens bäste spelare Lionel Messi som klackar till sig själv och fintar upp en hel fyrbackslinje på läktaren. Cristiano Ronaldo som sätter en frispark med millimeterprecision eller Wayne Rooney som avgör ett Manchester-derby med en bakåtvolt och en boll i krysset.

Men fotboll är fansen, vare sig de stod på en plätt i Qin-provinsen för tusentals år sedan eller står på Camp Nou i Barcelona, Old Trafford i Manchester eller sitter framför tv:n idag. Miljoner och åter miljoner som älskar och hatar med samma glöd.

Allt bara för att några vuxna män gör rätt eller fel med en bit läder. Men så har heller ingen påstått att det här med att älska fotboll har något med logik att göra. När Sebastian Larsson slår ett inlägg, Zlatan nickar ner till John Elmander och gör mål i EM eller Lotta Schelin äger straffområdet i OS sitter halva Sverige framför tv-apparaterna och skriker ut sin glädje. Livet leker.

Sedan kommer försvarsmissen i 88:e minuten som krossar drömmen och gör livet till ett helvete.

Bill Shankly, som gjorde Liverpool F.C. till ett storlag, kanske inte hade så fel ändå.

FIFA, fotbollens världsorganisation, säger att fotbollen uppstod med spelet cuju någonstans 200-300 före Kristus, då det organiserades av soldater. Cuju blev så populärt, och efterfrågan på matcher så stor, att ett antal spelare hade cuju som yrke. De var helt enkelt världens första fotbollsproffs, kan man säga. Det här var dock inte bara en sport reserverad för män, även kvinnor spelade cuju. Likadant var det i Egypten, tror man, redan 2 500 före Kristus, då man hittat gravmålningar med kvinnor som roade sig med bollspel. Men till skillnad från cuju hade det inte mycket med fotboll att göra. Kemari i Japan, som började spelas 1 000 före Kristus, var visserligen ett bollspel med drag av fotboll, men påminner mer om det vi idag kallar hacky sack, eller footbag. Spelet Episkyros i antikens Grekland var ett bollspel med linjer på en plan där man tryckte tillbaka motståndaren bakom deras försvarslinje, men här kastade man bollen mellan sig.

På 600-talet tros ett spel som lite påminde om fotboll utövats i Maya-riket. Man tillverkade en liten boll av gummi, spelade på en 15 meter lång plan och gjorde mål genom att kasta bollen genom en ring.

Det var i England den moderna fotbollen uppstod. Romarna spelade något som kallades harpastum och detta bollspel blev populärt på de brittiska öarna. I England spelade man en mycket våldsam och blodig variant av fotboll redan på 700-talet. Det hände att matcherna blev så intensiva att folk slogs ihjäl. Men så finns också legenden om att soldater skulle firat vinsten i ett slag genom att spela med det avhuggna huvudet från en dansk prins.

Fotboll blev snabbt mycket populärt, men de våldsamma matcherna som så starkt engagerade ”pöbeln” fick de styrande att reagera. Kung Edward III försökte förbjuda fotboll 1331, precis som Kung James I av Skottland drygt hundra år senare. Drottning Elizabeth I tog i med hårdhandskarna 1572: den som utövade fotboll dömdes till en veckas fängelse och botgöring i kyrkan.

Ungefär samtidigt utvecklades ett spel i Italien kallat calcio, som gick ut på att man antingen sparkade eller bar bollen över motståndarens kortlinje. Varje lag innehöll minst 27 spelare och 1580 skrev Giovanni Bardi ner reglerna för calcio, och i Italien kallas fotboll fortfarande  calcio.

Fotboll blev lagligt i England 1605, men när vi säger fotboll använder vi termen lite slarvigt: spelet var en blandning av fotboll och rugby med ibland fullständig anarki på planen. Plan, förresten: det kunde ibland vara flera kilometer mellan ”målen”. Två lag, visst, men det kunde vara över hundra man i varje lag. Byar eller städer mötte varandra i blodiga prestigebataljer, men folknöje var det sannerligen.

Sporten blev populär på internatskolorna och 1815 skrevs ett antal regler ner på Eton. 1848 utvecklades reglerna ännu mer i The Cambridge Rules, och nu gällde samma regler för alla internatskolor och universitet.

Spelet organiserades i klubbar på dessa skolor, och snart började det dyka upp klubbar utanför skolorna. Men bland historikerna och fotbollsnördarna har det varit en högst lokalpatriotisk och hätsk debatt om vilken som är Englands äldsta klubb.

Londonklubben Barnes Club är den äldsta klubben om man bara ser till årtalet. Barnes Club bildades redan 1839, men är idag en klubb som bara spelar rugby. Den äldsta klubben som fortfarande spelar det som kallas Association Football är Sheffield F.C. Idag spelar de i en av Northern Premier Leagues andraligor, sju ligor under högsta ligan Premier League.

Association Football var reglerna som skrevs när Englands Fotbollsförbund bildades 1863. Elva klubbar samlades på Freemason´s Tavern i London och bildade FA, Football Association. Men ju fler klubbar som anslöt sig, desto mer oense blev man om reglerna. Använda händerna eller inte? Frågan splittrade medlemmarna och 1871 delades förbundet. Fraktionen som mest hårdnackat ville att man skulle få spela med både händer och fötter kom från internatskolan Rugby School och gav namn åt sporten. Engelska rugbyspelare fnyser fortfarande åt fotboll och tycker den är en ”sport för mesar”.

1871 startade FA-cupen, världens äldsta fotbollsturnering, och ett år senare spelades den första landskampen i världshistorien mellan England och Skottland. En match som för övrigt slutade 0-0. 1888 startade världens första professionella liga i England och första året vann Preston North End. Samma säsong vann de FA-cupen, alltså The Double, som det kallas i England. 1888 var också säsongen då straffsparken infördes.

Fotbollen, med sina Association Football-regler, gjorde stor succé i England. Nya klubbar bildades och större och större arenor byggdes. Den moderna fotbollen och reglerna från England spred sig snabbt över hela världen.

Här i Sverige spelades den första matchen 22 maj 1892 med dessa regler mellan Örgyte IS och IS Lyckans Soldater på Exercisheden, som idag kallas Heden, i Göteborg. ÖIS vann med 1-0.

Med fotbollens spridning runt jorden behövdes en paraplyorganisation och 1904 grundades FIFA, Fédération Internationale de Football Association, av elva nationers förbund, bland dem Svenska Bollspelsförbundet, som dock lades ner två år senare. 1907 upptogs Svenska Fotbollförbundet i FIFA. 1908 möttes Sverige och Norge i den första landskampen i Norden – svensk vinst med 11-3.

Även om fotboll förekom vid sommar-OS både 1900 och 1904, anses spelen i London 1908 av FIFA vara de första där en riktig fotbollsturnering spelades. 1996 i Atlanta var första gången damfotboll spelades i OS.

Det första världsmästerskapet spelades i Uruguay i juli 1930 med hemmanationen om segrare. Sedan dess har Brasilien vunnit VM fem gånger, Italien fyra och Tyskland (inkluderande Västtyskland) tre gånger. Intressantaste åren för Sverige är 1958, då vi tog silver på hemmaplan, och 1994, då Tomas Brolin & co grävde guld i USA och kom hem med brons.

Fotboll är världens största sport med 240 miljoner människor som spelar i organiserad form. VM-finalen är i särklass det mest sedda sportevenemanget på tv, finalen 2006 sågs av över 700 miljoner.

Vad är det som gör fotboll så populärt? Enkelheten, naturligtvis. Man behöver bara en boll, ett hyfsat jämnt underlag och några kompisar för att spela fotboll. Säg den som inte någon gång sparkat boll.

Sedan finns det dem som är så mycket bättre än de flesta. Det finns ett behov av hjältar och idoler, av den verklighetsflykt som den sanna kärleken till fotbollen innebär. Därför är Lionel Messi Gud själv i fotbollsreligionen. Därför kan fotbollsfans hur länge som helst diskutera vem som är världens störste spelare genom tiderna: Pelé eller Maradona?

Det är en fundamentalistisk religion där Cristiano Ronaldos frisparkar är konstverk och Wayne Rooneys konstspark som avgjorde Manchester-derbyt februari 2011 världshistoria.

Det är ett Sverige där Zlatan Ibrahimovic kallas kung och styr vårt landslag.

Då är det mycket allvarligare än en lek på liv och död.

Kommentarer inaktiverade.