Akvarie-Leasing

När fastighetsstrategen Sven Gustafsson på Nomad Projekt skapade ett nytt kontor för konsultföretaget Fasticon placerade han två akvarier från Akvarie-Leasing i hjärtat av denna dynamiska, spännade och flexibla arbetsplats.

”Ett av de viktigaste inslagen i en sådan här process är att släppa in naturen i rummet. Med akvarierna och växterna har vi skapat en lugn men kreativ mötesplats. På Fasticons kontor finns en fantastisk utsikt från alla fönster men att även se över hur rummen ser ut är betydelsefullt. Det är helt enkelt så att människor som mår bra skapar bättre resultat”, säger Sven Gustafsson.

Fastighetsstrategen Sven Gustafsson är inte som alla andra. Han går på tvärs mot alla gamla, vedertagna idéer om hur en arbetsplats ska se ut. Det är därför han fått göra om nästan 250 kontorslokaler, bland annat för ICA, Coca-Cola, Tiger of Sweden och Telenor bara för att nämna några.

Han är visionären där i morgon är förutsättningen för idag.

När Sven Gustafsson på Nomad Projekt går in i en kontorslokal ser han det vi andra inte ser.

Sedan vill han möblera om i huvudet på cheferna för att kunna möblera om.

”Jag börjar med människan. Processen går inifrån och ut. Jag vill bryta gamla tankemönster och anpassa kontorsmiljön till människan och inte tvärtom för att skapa större lönsamhet”, säger Sven Gustafsson.

När Fasticon ville flytta från sina lokaler i Slakthusområdet i södra Stockholm, startade Sven Gustafsson på Nomad Projekt en process där alla på Fasticon engagerades. Flytten innebar en utmaning eftersom kontorsytan minskades från 680 till 480 kvadratmeter samtidigt som antalet anställda ökade från 26 till drygt 50.

När Fasticon mätte kontorsnärvaron kom man fram till att bara 32 procent av personalen var närvarande samtidigt. Resten arbetade utanför lokalerna. Då bestämde man sig för att inte ha fasta kontorsplatser.

Fasticon, som nominerades till Sveriges snyggaste arbetsplats 2012, är ett kontor där öppenhet, kreativitet och flexibilitet är ledord. Här spelar det ingen roll var man sitter eller när man gör det när man arbetar; här finns skrivbord men också små rum med bara två små fåtöljer.

Allt har handlat om att bygga en bubblande kreativ miljö för att på så sätt skapa ännu större trivsel och därigenom bättre lönsamhet.

”Vi litar på våra medarbetare. Det handlar om förtroende. Fasticon är ett företag med en massa olika personligheter och denna intressanta dynamik gör Fasticon till vad det är”, säger Jahn Wahlbäck, delägare i Fasticon, där han är marknads- och säljchef samt seniorkonsult.

Ombyggnaden av lokalerna, som ägs av fastighetsbolaget Humlegården, började hösten 2011. 27 december 2011 flyttade Fasticon in.

När man kliver in i den stora lobbyn känner man sig välkommen och med ens känns kreativiteten; den liksom ligger i luften. Men den är vare sig påträngande eller stressande. Den är snabb där idéer föds, görs om och lyfter, men det vilar ändå ett slags lugn över Fasticon. Här är prestige ersatt av insikt om att alla behöver varandra för att nå slutmålet.

När Sven Gustafsson och Jahn Wahlbäck började prata om att skapa en mötesplats mitt i Fasticon kom man snabbt fram till att den måste bli en levande miljö.

”Vi ville skapa en miljö där mångfald var ett nyckelord. Det finns inte två likadana möbleringar i de olika mötesytorna, och det är en mix av ny och gammal inredning. När det införskaffades ny inredning var den faktiskt också begagnad. Du kan hitta inredning på till exempel auktioner eller på Blocket. Alla medarbetare är unika så självklart ville vi därför ha en mix av olika stilar för att alla ska kunna hitta sin egen personliga lösning”, säger Sven Gustafsson.

Jahn Wahlbäck tänkte tillbaka på när han var liten.

”Ja”, säger han. ”Jag hade akvarium som grabb och har alltid tyckt det varit kul. Nu började vi prata om att skapa det där lilla extra.”

Sven Gustafsson mindes ett besök på Astrid Lindgrens Barnsjukhus där han såg en tavla med en stor, vacker och inbjudande äng.

Aha, tänkte han. Natur. Det finns i akvarier.

”Akvarier är ett sätt för oss människor i vår vardagsmiljö att hitta tillbaka till vårt ursprung. Vi kommer ju från vatten och tillbringade våra första nio månader i vatten i mammas mage”, säger Sven Gustafsson.

Han, som han uttrycker det, bollade in Akvarie-Leasing i processen.

”Jag vill alltid ha passion och engagemang hos de jag jobbar med och det fick jag hos Akvarie-Leasing”, säger han. ”Akvarie-Leasing är suveräna på att komponera ett akvarium med olika former, olika fiskar och växter. De var väldigt lyhöra för våra tankar.”

Nu står två akvarier mitt i Fasticon och dess placering har gjort två bord till fyra mötesplatser.

”Vi har placerat lite natur mitt i lokalerna”, säger Jahn Wahlbäck. ”De hjälper till att sänka stressnivån. Här vilar man hjärnan samtidigt som man möts i kreativiteten. Ja, det är ett lugnande konstverk helt enkelt.”

Smatidigt har Fasticon placerat små pratbubblor inne i akvarierna med företagets värdeord, som till exempel ”Med mitt anvarstagande kan jag simma lugnt!” och ”Genom samverkan trivs jag som fisken i vattnet!”

För Sven Gustafsson och Nomad Projekt handlar det om att skapa det man kallar frisknärvaro. Folk som mår bra på jobbet. Akvarierna, tror både Sven Gustavsson och Jahn Wahlbäck, är ett sätt att komponera en sådan miljö.

Så fastighetsstrategen Sven Gustafsson: Kommer du använda akvarier i framtida projekt?

”Lätt! Men de ska vara utformade på ett unikt sätt för varje uppdragsgivare. Att bara ställa in ett akvarium helt utan tanke är bra, men med en tanke blir det bättre.”

Han står vid ett akvarium på Fasticon där en fisk ynglat av sig , ett nytillskott som personalen döpt till Bertil, och säger:

”Kostnaderna för Akvarie-Leasings akvarer är liten jämfört med vad vi vinner i frisknärvaro.”

Kommentera