Akvarie-leasing 2

Följ med in på Måsta Ängs äldreboende i Eskilstuna. Det är här det händer.

Akvarierna händer.

Här, i mötet mellan de boende och akvarierna, skapas ett lugn och en harmoni som kommit att sätta sin prägel på hela äldreboendet.

”Det har blivit stor skillnad sedan vi skaffade akvarierna”, säger enhetschefen Åsa Kindstedt. ”Flera oroliga av våra boende har blivit lugnare och stressen hos personalen har minskat.”

Här på Måsta Ängs äldreboende gör man det som kallas mänskliga vinster tack vare akvarierna från Akvarie-Leasing. När ångesten klingar av och rastlösheten lägger sig framstår kostnaden för akvarierna som oerhört liten.

”Äh, den är knappt ingenting om man tänker på vad vi får för den”, säger Åsa Kindstedt.

Men Åsa Kindstedt ser en annan vinst i framtiden. En sådan som får de budgetansvariga på Eskilstuna kommun att bli glada. Eller som hon säger:

”Jag tror vi kan spara pengar tack vare akvarierna. I alla fall på lite längre sikt.”

Men mest vill Åsa förstås prata om hur bra de boende på Måsta Äng mår i mötet med skönheten i akvarierna. Som när hon berättar om en boende på avdelningen för människor med en psykisk diagnos.

”Det är fantastiskt”, säger hon. ”Han kan bli extremt orolig och väldigt utagerande. Det kan bli en del jobbiga situationer. Men när han sätter sig framför akvariet blir han helt lugn.”

Måsta Ängs äldreboende i Eskilstuna öppnade i februari 2010. Här finns åtta enheter med elva boende på varje enhet. På två av enheterna bor människor med fysiska krämpor och som inte längre klarar att bo hemma. Det finns fyra avdelningar för demenssjuka och två specialenheter: en för människor som har en psykisk diagnos och en för de som drabbats av frontallobsdemens.

Sedan oktober 2012 finns ett akvarium på varje avdelning.

”När vi pratade om att skaffa akvarium sa vi, att vi inte bara skulle ställa in dem som en utsmycknad”, säger Åsa Kindstedt. ”Nej, vi möblerade om utifrån akvarierna och de har blivit centralpunkten på varje avdelning.”

”Men jag måste erkänna att jag var lite orolig när det gällde akvariet på avdelningen för psykisk diagnos. Jag var inte säker på att det skulle fungera.”

Nu vet Åsa. Det fungerar. Bättre än hon trodde, faktiskt.

”Här finns människor med bipolärsjukdom, paranoia, psykoser och självskadebeteende. Det är, som alla förstår, en orolig avdelning. Men det dröjde inte länge efter vi ställt in akvariet vi märkte en skillnad. Det blev inte lika oroligt. Akvariet har en lugnande effekt på våra boende”, säger hon.

Måsta Äng är ett fantasiskt exempel på de positiva effekter av ett akvarium som en expert på området pratar om. Han heter Alan Dilani och är arkitekt, teknologie doktor och chef för Internationella Akademien för Design och Hälsa. Han har forskat på sambandet mellan hälsa och fysisk miljö i 30 år.

”Boende på äldreboende som är mycket oroliga blir lugnare med ett akvarium på sin avdelning. Akvariet, med fiskarna, sanden, stenarna, vattnet, träden och bladen, får dem att tänka på naturen”, säger han.

Alan Dilani säger, att så gott som alla har ett fint naturminne som kan, som han uttrycker det, bli en tankevägledare, och som då skapar ett lugn.

”Stressen minskar. Utsöndringen av endorfiner ökar och lindrar smärta. Man behöver inte göra av med energi för att få energi av en sådan här naturupplevelse.”

”Ja, jag vet”, säger Åsa Kindstedt. ”Vatten har en lugnande effekt och du må tro att jag märkt det här.”

Hon ger flera exempel på det som uppstår i mötet mellan de boende och deras akvarier. Som när hon berättar om avdelningen för frontallobsdemens.

”När någon blir arg kan det hända att han eller hon slår på saker. Men det är ingen som slår på ett akvarium. För det är vackert och det är levande”, säger Åsa.

Hon säger också att de boende inte tittar på tv lika mycket nu när de har akvarier, och bara det är lugnande i sig.

”Tv kan bli förvirrande för någon med demens och skapa oro”, säger Åsa. ”Tittar man in i ett akvarium kommer lugnet, och det händer att våra boende tar sig en tupplur framför akvariet.”

Åsa säger också att akvarierna är ett hjälpmedel för anhöriga, som till exempel kanske är spända när de ska besöka sina dementa nära och kära.

”Då kan de sätta sig ner vid akvariet. Samtalet kommer igång, det har jag märkt flera gånger.”

Likaså säger Åsa Kindstedt att personalen inte känner sig lika stressad nu när akvarierna finns på avdelningen.

”På kvällarna, då har vi mindre personal, kunde de känna att de inte räckte till. Men nu när boende sätter sig en stund vid akvariet blir det lugnare. De får mer tid. Personalen har blivit mer harmonisk.”

Det gör att Åsa Kindstedt ibland inte behöver ringa in extrapersonal om det skulle bli extra oroligt på en avdelning.

”Där, tror jag, vi på längre sikt kan spara pengar”, säger hon.

Kommentera